Loading...

Hoe kun je de remmen van je fiets ontluchten?

Voor veel mensen is fietsen een grote hobby. Om veilig op pad te kunnen, is het heel belangrijk dat je remmen goed werken. Veel fietsers hebben wel eens last van remmen die minder goed werken. Gelukkig kan dit probleem vaak opgelost worden door de hydraulische remmen te ontluchten.

Waarom moet je fietsremmen ontluchten?

Remmen zijn een knap stukje techniek. Ze zorgen voor veel remkracht en zijn heel nauwkeurig. Maar net als alles wat technisch is, hebben ze af en toe wat onderhoud nodig. Als er lucht in het hydraulische systeem komt, kan dat ervoor zorgen dat je minder goed kunt remmen, en dan is het nodig om de remmen te ontluchten.

Door die lucht eruit te halen, zorg je ervoor dat je remmen altijd goed werken. Dat is heel belangrijk voor je veiligheid als je op de fiets zit.

Het ontluchten van de remmen zorgt er ook voor dat de onderdelen van de remmen langer meegaan. Daardoor hoef je minder vaak iets te vervangen en dat scheelt weer in de kosten op de lange termijn.

Tekenen dat je remmen ontluchting nodig hebben

Er zijn verschillende signalen die aangeven dat het tijd is om je remmen te ontluchten. Als je merkt dat je harder moet knijpen in de remhendel om dezelfde remkracht te krijgen, of als de remhendel dichter bij het stuur komt dan normaal, dan is het waarschijnlijk tijd voor een ontluchting.

Een ander teken is een piepend geluid wanneer je remt. Dit kan wijzen op lucht in het systeem of op versleten remblokken. In beide gevallen is het raadzaam om je fiets naar een vakman te brengen voor een grondige controle.

Hydraulische remmen ontluchten is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je fiets. Door dit regelmatig te doen, zorg je ervoor dat je fiets altijd klaar is voor de weg. Als je niet zeker weet hoe je je remmen moet ontluchten of als je denkt dat ze wat aandacht nodig hebben, breng je fiets dan naar een betrouwbare fietsenmaker.

Handleiding voor het ontluchten van remmen

ontluchten van hydraulische remmen is een essentiële onderhoudstaak die ervoor zorgt dat je remmen altijd in topconditie zijn. Laten we eens gaan kijken hoe je dit zelf kan doen.

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat, is het van belang om goed voorbereid te zijn. Hier zijn enkele spullen die je nodig hebt om je remmen te ontluchten:

 • Een specifieke ontluchtingsset voor jouw type rem
 • De juiste remvloeistof voor jouw remsysteem
 • Een schone doek om eventuele morsingen op te ruimen
 • Handschoenen om je handen te beschermen
 • Een container om de oude vloeistof in op te vangen

Met deze spullen bij de hand ben je klaar om te beginnen. Veiligheid staat voorop. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt en dat je elk contact met de remvloeistof vermijdt.

Het ontluchten

Het ontluchten van je remmen is een nauwkeurig proces. Met een beetje geduld en aandacht voor detail is het goed te doen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Plaats je fiets op een stabiele plek, het liefst op een werkstandaard.
 2. Open de remhendel en zorg dat deze in de hoogste positie staat.
 3. Haal het deksel van het remvloeistofreservoir eraf en zet de ontluchtingstool erop.
 4. Sluit de ontluchtingsslang aan op de remklauw en zorg dat de andere kant in een container hangt.
 5. Knijp voorzichtig in de remhendel en laat deze langzaam weer los. Herhaal dit een paar keer totdat je ziet dat er geen luchtbellen meer uit de slang komen.
 6. Als je klaar bent, sluit je alles weer netjes af en zorg je dat er geen vloeistof is gemorst.

Na het ontluchten is het belangrijk om je remmen te testen. Knijp een paar keer stevig in de remhendel om te voelen of deze stevig aanvoelt en niet sponzig. Als alles goed voelt, ben je klaar voor je volgende fietsavontuur. Mocht je merken dat je remblokjes ook aan vervanging toe zijn, bekijk dan onze handleiding over remblokjes vervangen voor meer informatie.

Veelgestelde vragen over hydraulische remmen

Hydraulische remsystemen zijn een essentieel onderdeel van veel moderne fietsen. Ze bieden krachtige en consistente remprestaties onder verschillende omstandigheden. Maar zoals bij elk geavanceerd systeem, kunnen er vragen ontstaan over het gebruik en onderhoud ervan.

Kan je hydraulische remmen afstellen?

Absoluut! Hydraulische remmen kunnen worden afgesteld om de remprestaties te optimaliseren. Dit afstellen kan betrekking hebben op de remhendel positie, de vrije slag en de remkracht. Het is belangrijk om regelmatig de afstelling van je remmen te controleren, vooral na intensief gebruik of na onderhoudswerkzaamheden.

Een goed afgesteld remsysteem zorgt niet alleen voor veiligheid maar ook voor een comfortabele fietservaring. Als je meer wilt weten over het afstellen van andere onderdelen van je fiets, kun je onze gids over remkabels afstellen raadplegen.

Welke remklauw eerst ontluchten?

Wanneer je besluit om je hydraulische remmen te ontluchten, is het gebruikelijk om te beginnen met de remklauw die het verst van de remhendel is verwijderd. Dit betekent meestal dat je begint met de achterrem. Door in deze volgorde te werken, zorg je ervoor dat luchtbellen effectief uit het systeem worden verwijderd en dat de remvloeistof gelijkmatig door het systeem stroomt, wat bijdraagt aan een optimale remkracht.

Wat is een nadeel van een hydraulisch remsysteem?

Hydraulische remsystemen bieden veel voordelen, maar hebben ook enkele nadelen. Een van de nadelen is het regelmatige onderhoud dat nodig is, zoals het ontluchten, om optimale prestaties te garanderen. Daarnaast kunnen ze, als ze niet goed worden onderhouden, gevoelig zijn voor luchtbellen in het systeem. Dit kan leiden tot een verminderde remkracht. Het is daarom essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken.

Goed onderhoud van je fiets, en in het bijzonder van de remmen, is essentieel voor een veilige en plezierige fietservaring. Zorg ervoor dat je regelmatig je remmen controleert en, indien nodig, professioneel laat ontluchten. Zo kun je met een gerust hart de weg op en genieten van elke rit.

Kom je er zelf niet uit?

Mocht je twijfels hebben over de staat van je hydraulische remmen of hulp nodig hebben bij het ontluchtingsproces, schroom dan niet om contact op te nemen. Bij Garant Tweewielers in Den Haag staan we met raad en daad voor je klaar. Jouw veiligheid op de fiets is onze grootste zorg. Trap met plezier en laat de zorg voor je fiets aan ons over!

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te blijven bezoeken, gaat u akkoord met ons privacy policy.
Logo

Abonneren op de nieuwsbrief

Schrijf je in op de mailinglijst om updates te ontvangen over nieuwkomers, speciale aanbiedingen en onze promoties.