Loading...

Fietsrem afstellen, hoe doe je dat?

Fietsen is meer dan alleen trappen en vooruitgaan. Het is een samenwerking van techniek en kracht. Een belangrijk onderdeel van deze techniek is het remsysteem. Een goede rem zorgt voor veiligheid tijdens elke rit. Daarom is het van belang om te weten hoe je de remkabels van je fiets correct afstelt.

Remkabels afstellen

De remmen zijn het hart van de veiligheid van je fiets. Ze moeten op het juiste moment en met de juiste kracht reageren. Het correct afstellen van je remkabels kan het verschil maken tussen een veilige stop en een onverwachte situatie. Stel je voor dat je door de stad fietst en plotseling moet stoppen voor een voetganger. Als je remkabels niet goed zijn afgesteld, kan het remmen langer duren. Een goed afgestelde remkabel zorgt voor een directe en krachtige reactie. Dit zorgt ervoor dat je in een fractie van een seconde kunt stoppen. Regelmatig onderhoud verlengt ook de levensduur van je remmen en voorkomt onnodige slijtage.

Stap-voor-stap handleiding voor het afstellen van remkabels

Het afstellen van remkabels is een precisieklusje. Maar met de juiste kennis en gereedschap is het goed te doen. Hier is een eenvoudige gids om je op weg te helpen:

Stap 1:Zorg dat de remblokken goed zijn uitgelijnd met de velg of schijf. Dit zorgt voor een gelijkmatige slijtage en optimale remkracht.
Stap 2:Controleer de spanning van de remkabel. Deze moet strak staan, maar niet zo strak dat het de beweging van de remhendel belemmert.
Stap 3:Met behulp van een inbussleutel, zet je de kabel vast terwijl je de remhendel lichtjes indrukt.
Stap 4:Test de remmen door de fiets vooruit te duwen en de remhendel in te knijpen. De fiets moet direct en soepel stoppen.

Veelvoorkomende problemen bij het afstellen van remkabels

Hoewel het proces van het afstellen van remkabels eenvoudig lijkt, kunnen er zich enkele problemen voordoen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen:

  • Piepende remmen: Dit kan worden veroorzaakt door vuil of stof op de remblokken. Een grondige reiniging van de remblokken en de velg of schijf kan dit probleem verhelpen.
  • Weinig remkracht: Als de remkabel te los staat, kan dit leiden tot verminderde remkracht. Door de kabel iets strakker af te stellen, kun je dit probleem oplossen.
  • Remmen reageren traag: Een versleten of beschadigde remkabel kan de oorzaak zijn. In dit geval is het raadzaam de kabel te vervangen.

Soorten fietsremmen

Fietsen zijn uitgerust met diverse remmechanismen, elk met zijn eigen karakteristieken. De juiste werking van deze remmen is cruciaal, vooral als het gaat om de veiligheid tijdens het fietsen.

Verschil tussen schijfremmen en velgremmen

De twee meest voorkomende remtypen op hedendaagse fietsen zijn schijfremmen en velgremmen. Maar wat onderscheidt ze nu echt van elkaar?

Schijfremmen: Deze remmen werken met een metalen schijf bevestigd aan het wiel. Bij het inknijpen van de remhendel drukken remblokken tegen deze schijf. Dit zorgt voor wrijving waardoor je fiets afremt. Ze zijn vooral geliefd vanwege hun betrouwbaarheid, zelfs onder natte omstandigheden. Daarnaast hebben ze minder vaak een afstelling nodig dan velgremmen.

Velgremmen: Hierbij worden de remblokken direct tegen de velg van het wiel aangedrukt. Ze zijn licht van gewicht en daarom een populaire keuze voor racefietsen en stadsfietsen. Hoewel ze doorgaans goed werken, kunnen ze bij regenachtig weer wat minder betrouwbaar zijn.

Hydraulische remmen onderhoud

Hydraulische remmen zijn een speciaal type schijfrem. Ze gebruiken remvloeistof om druk uit te oefenen op de remblokken, wat zorgt voor een krachtige en soepele remervaring. Het onderhouden van deze remmen is essentieel voor een veilige fietservaring.

De remvloeistof moet regelmatig worden vervangen en het is belangrijk om luchtbellen uit het systeem te halen. Dit garandeert een constante remkracht en voorkomt verrassingen tijdens het fietsen. Voor meer informatie over gerelateerd onderhoud, kun je onze gids over remblokjes vervangen raadplegen.

Tips voor optimale remprestaties

Fietsen is een plezierige activiteit, maar veiligheid staat voorop. Een van de belangrijkste aspecten van fietsveiligheid is het goed functioneren van de remmen. Hieronder geven we enkele waardevolle tips om ervoor te zorgen dat je remmen altijd in topconditie zijn.

Wanneer moet je je remkabel vervangen?

De remkabel is een essentieel onderdeel van het remsysteem van je fiets. Na verloop van tijd kan deze kabel slijten of beschadigd raken. Maar hoe weet je wanneer het tijd is voor vervanging? 

Als de remmen minder responsief aanvoelen dan gewoonlijk, wanneer je zichtbare beschadigingen of slijtage aan de kabel opmerkt, of als de kabel uitrekt en het afstellen van de remmen geen verbetering biedt, is het verstandig om een specialist te raadplegen.

Hoe piepende remmen te verhelpen?

Piepende remmen kunnen behoorlijk vervelend zijn. Dit geluid kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig zijn er ook oplossingen. Maak de remblokken en de velg grondig schoon. Ophoping van vuil kan wrijving veroorzaken, wat leidt tot het piepende geluid. Zorg ervoor dat de remblokken correct zijn uitgelijnd met de velg. Een verkeerde uitlijning kan piepen veroorzaken. 

Vervang remblokken die hun beste tijd hebben gehad. Versleten remblokken kunnen niet alleen piepen, maar ook de remkracht verminderen. Als het piepen blijft aanhouden, is het raadzaam om een expert in te schakelen. Voor meer informatie over het onderhoud van hydraulische remmen, kun je onze gids over het ontluchten van hydraulische remmen raadplegen.

Goed onderhoud van je fietsremmen is essentieel voor je veiligheid op de weg. Door regelmatig je remkabels te controleren en te vervangen indien nodig, zorg je ervoor dat je altijd met vertrouwen kunt fietsen. En mocht je ooit last hebben van piepende remmen, dan weet je nu wat je kunt doen om dit probleem te verhelpen. Blijf veilig en geniet van elke fietstocht!

 

Hulp nodig?

Mocht je nog vragen hebben over je fietsremmen of ervaar je andere problemen met je tweewieler waar je niet direct uitkomt? Twijfel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Bij Garant Tweewielers in Den Haag staan we altijd klaar om je te adviseren en te helpen. Jouw veiligheid en tevredenheid zijn onze prioriteit. Fiets met een gerust hart en weet dat wij er zijn voor al je fietsmonteur vragen!

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te blijven bezoeken, gaat u akkoord met ons privacy policy.
Logo

Abonneren op de nieuwsbrief

Schrijf je in op de mailinglijst om updates te ontvangen over nieuwkomers, speciale aanbiedingen en onze promoties.