Loading...

Voel je dat je fiets niet meer zo vlot trapt als voorheen? Of hoor je een krakend geluid bij elke trapbeweging? Dan kunnen de naven van je fiets wel wat extra zorg gebruiken. 

Veel mensen vergeten het, maar de naven goed smeren is een essentieel onderdeel van het fietsenonderhoud en het kan echt een wereld van verschil maken.

Waarom je naven smeren zo belangrijk is

De naaf zorgt ervoor dat je wiel goed ronddraait en biedt stabiliteit als je fietst. 

Wanneer je naaf gesmeerd is, fiets je veel soepeler en voorkom je dat andere delen van je fiets onnodig snel slijten. Dus het is echt belangrijk om hier goed op te letten.

Wat gebeurt er als je de naven verwaarloost?

Een niet goed onderhouden naaf kan allerlei kwaaltjes veroorzaken. Krakende geluiden, een schurend gevoel tijdens het fietsen of, in het ergste geval, een naaf die vastloopt. 

Dit kan vervolgens leiden tot slijtage aan bijvoorbeeld je spaken en je velg. Merk je dat je wiel stroef draait of zie je roest of vuil rond je naaf? Dan is het hoog tijd voor een onderhoudsbeurt.

De voordelen van regelmatig onderhoud

Je naven regelmatig een goede smeerbeurt geven, kan veel problemen voorkomen. Het zorgt niet alleen voor een prettigere fietservaring, maar je verlengt ook de levensduur van je fiets. Een kleine inspanning die een groot verschil maakt.

Verschillende soorten fietsnaven en hun onderhoud

De naaf is het middelpunt van je fietswiel en is cruciaal voor het soepel laten draaien van je wiel. Afhankelijk van de fiets en het doel, zijn er diverse naven beschikbaar. Elk met hun eigen onderhoudsvoorschriften. Als je wilt dat je fiets lang meegaat, is het belangrijk om goed te weten hoe je de naven verzorgt.

Cup + conus naven

De cup + conus naven zijn al tijden een geliefde keuze voor veel fietsliefhebbers. Ze hebben losse kogeltjes die draaien tussen een 'cup' en een 'conus'. Voor het soepel laten functioneren van deze naven is regelmatig smeren noodzakelijk. Als je naaf een korrelig gevoel geeft of vreemde geluiden maakt, kan dit betekenen dat de kogeltjes of de conus aan vervanging toe zijn. Het mooie van deze naven is dat ze relatief simpel te onderhouden zijn. Met de juiste verzorging garanderen ze je vele zorgeloze fietskilometers.

Industrielagers

Industrielagers vormen een hedendaags alternatief en zijn duurzamer dan de traditionele cup + conus naven. Ze zijn ontworpen om langer te functioneren en hebben minder vaak onderhoud nodig. Ze gebruiken afgesloten lagers die vuil buiten de deur houden en zorgen dat het smeermiddel behouden blijft. Ondanks hun beperkte onderhoudsbehoeften, is het toch van belang om ze geregeld te inspecteren op slijtage. Als zo'n lager versleten is, vervang je meestal het gehele onderdeel. Daarom is het essentieel om te begrijpen welke naaf je fiets heeft en hoe je deze in topconditie houdt.

Wil je meer weten over aanvullend wielonderhoud? Lees dan ook ons artikel over het vervangen van spaken.

Onderhoud van je fietsnaven

Het goed onderhouden van je fiets draagt bij aan zowel de levensduur als de veiligheid tijdens het fietsen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de naaf, het hart van je wiel. Hier lees je hoe je die optimaal verzorgt.

Wat heb je nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je de volgende gereedschappen bij de hand hebt:

  • Conussleutels
  • Steeksleutel
  • Inbussleutel
  • Eventueel een rubberhamer voor montage

Daarnaast is het belangrijk om oude vetresten en vuil weg te halen met een goede ontvetter. Een schone naaf zorgt ervoor dat het nieuwe vet beter hecht, wat de levensduur van je naaf verlengt.

Controle op slijtage

De conditie van je naven zegt veel over de algehele staat van je fiets. Door ze regelmatig te checken, kom je niet voor verrassingen te staan. Draai aan het wiel en let op of je weerstand voelt of rare geluiden hoort. Voelt het korrelig aan of is er speling? Dan kan dat wijzen op slijtage. Als dat het geval is, inspecteer dan de naaf goed en vervang zo nodig onderdelen. Zorg er ook voor dat je wiel goed gecentreerd is. Meer hierover lees je in ons artikel over een recht gecentreerd wiel.

Aanbrengen van nieuw vet

Na de controle is het tijd voor vers vet. Dit zorgt voor een soepel draaiende naaf en beschermt tegen slijtage en roestvorming. Gebruik vet dat speciaal voor fietsnaven is gemaakt. Smeer royaal, zodat alle bewegende delen goed bedekt zijn.

Afstellen van de speling

Een correct afgestelde speling is essentieel voor de naaf. Te veel speling kan voor ongewenste beweging zorgen en te weinig speling kan het wiel afremmen. Zoek naar de gulden middenweg waarbij het wiel soepel draait zonder zijdelingse bewegingen.

Hulp nodig?

Ben je na deze uitleg toch nog een beetje onzeker over het onderhoud van je naven? Geen nood! Vanuit het hart van Den Haag staan wij, Garant Tweewielers, altijd voor je klaar. 

Met liefde voor elke fiets en een flinke dosis kennis over naven, zorgen wij ervoor dat jouw tweewieler weer als een zonnetje draait. 

Dus, of je nu een vraag hebt, wat gereedschap nodig hebt, of gewoon een praatje wilt maken over fietsen, kom gerust langs. Jouw fietsplezier is onze passie. Tot snel!

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te blijven bezoeken, gaat u akkoord met ons privacy policy.
Logo

Abonneren op de nieuwsbrief

Schrijf je in op de mailinglijst om updates te ontvangen over nieuwkomers, speciale aanbiedingen en onze promoties.