Loading...

Spaak vervangen: een eenvoudige handleiding om je fietswiel te repareren

Voor wie graag fietst, is een goed draaiend wiel van groot belang. Maar wat als de spaken hun kracht verliezen of zelfs stuk gaan? Dit benadrukt hoe belangrijk het is om je fiets regelmatig na te kijken.

De spaken verbinden de buitenkant van je wiel (de velg) met het middenstuk (de naaf) en zorgen ervoor dat je veilig en soepel kunt fietsen. Wanneer ze in goede staat zijn, dragen ze het gewicht gelijkmatig en kunnen ze de inspanningen van het fietsen goed aan. 

Een wiel met zwakke spaken kan echter voor problemen zorgen, wat niet alleen gevaarlijk is maar ook je fiets kan beschadigen. Een goede tip: houd je spaken in de gaten!

Waarom breken spaken af?

Er zijn diverse redenen waarom spaken kunnen breken. Slijtage door regelmatig gebruik, het raken van obstakels zoals stoepranden of kuilen in de weg, en onvoldoende spanning in de spaken zijn enkele veelvoorkomende oorzaken.

Roestvorming, vooral als de fiets vaak buiten wordt gestald of in vochtige omstandigheden wordt gebruikt, kan ook bijdragen aan het verzwakken van de spaken. Het is daarom essentieel om regelmatig de staat van je spaken te controleren en ze indien nodig te vervangen.

Instabiel door missende spaken
 

Een ontbrekende spaak kan een kettingreactie veroorzaken die het hele wiel beïnvloedt. De spanning wordt ongelijk verdeeld, waardoor andere spaken meer belast worden en sneller kunnen breken.

Een wiel met ontbrekende spaken kan sneller uit balans raken. Dit kan leiden tot een ongelijkmatige rit en, in ernstige gevallen, tot het blokkeren van het wiel. Het tijdig vervangen van spaken is dus niet alleen belangrijk voor de levensduur van het wiel, maar ook voor de veiligheid van de fietser.

Hoe kun je zelf spaken vervangen?

Wanneer je wiel een ongewoon geluid maakt of je merkt dat het niet meer zo soepel draait als voorheen, kan het zijn dat een spaak aan vervanging toe is. Het vervangen van spaken is een precisieklus. Met de juiste aanpak en gereedschappen is het goed te doen.

Gereedschap wat je nodig hebt

Om te starten met het vervangen van een spaak, is het essentieel om de juiste gereedschappen bij de hand te hebben. Een spaaksleutel is onmisbaar; hiermee kun je de spanning van de spaak aanpassen. Voor het achterwiel is een cassette afnemer nodig. Het is belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken om beschadigingen te voorkomen.

Het achterwiel verwijderen

De eerste stap is het verwijderen van het achterwiel van de fiets. Als je fiets is uitgerust met een derailleur, trek deze dan voorzichtig naar achteren terwijl je het wiel eruit tilt.

Vervolgens kun je het wiel soepel en zonder al te veel kracht verwijderen.

De kapotte spaak verwijderen

Met het wiel los van de fiets, identificeer je de beschadigde spaak. Gebruik de spaaksleutel om de nippel los te draaien en haal de spaak voorzichtig uit de naaf en de velg. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen om verdere schade aan het wiel te voorkomen.

De nieuwe spaak monteren

Neem de nieuwe spaak en steek deze door het juiste gat in de naaf. Let op de oriëntatie; de spaak moet dezelfde richting volgen als de andere spaken in het wiel. Bevestig de nippel en draai deze stevig aan met de spaaksleutel.

De spaak aanspannen en het wiel controleren

Met de nieuwe spaak op zijn plek, is het nu tijd om de spanning te controleren en aan te passen. Draai de nippel aan totdat de spanning van de nieuwe spaak gelijk is aan die van de omliggende spaken. 

Plaats het wiel terug op de fiets en controleer of het soepel en recht draait. Een goed afgesteld wiel zorgt voor een veilige en comfortabele rit. Voor meer tips over het centreren van een wiel, kun je ons artikel over recht gecentreerd wiel lezen.

Veelgestelde vragen over spaken vervangen

Fietswielen zijn het fundament van je fiets. Ze moeten sterk en betrouwbaar zijn, en spaken spelen hierin een cruciale rol. Laten we enkele veelgestelde vragen over spaken vervangen onder de loep nemen.

Kun je spaken vervangen?

Absoluut! Het vervangen van spaken is niet alleen mogelijk, maar soms ook noodzakelijk. Een beschadigde of gebroken spaak kan de balans en stabiliteit van je wiel beïnvloeden. Het is daarom van belang om een kapotte spaak tijdig te vervangen.

Dit zorgt ervoor dat je fiets veilig blijft en dat je wiel zijn vorm behoudt. Het is een taak die precisie en kennis vereist, maar met de juiste gereedschappen en technieken is het een klus die goed te doen is.

Wat kost een wiel opnieuw spaken?

De prijs voor het opnieuw spaken van een wiel hangt af van diverse factoren. Denk hierbij aan het soort wiel, het aantal spaken en de tarieven van de fietsenmaker. Over het algemeen is het een investering die de moeite waard is, gezien het belang van goed functionerende wielen voor de algehele fietservaring.

Goed onderhoud van je fietswielen, waaronder het tijdig vervangen van spaken, is essentieel voor een veilige en plezierige fietservaring. Door je wielen in topconditie te houden, kun je met vertrouwen de weg op, wetende dat je fiets je veilig zal dragen op al je avonturen.

Als laatste tip: vergeet niet om regelmatig de spanning van je spaken te controleren en je wielen te laten balanceren. Dit helpt bij het voorkomen van vroegtijdige slijtage en zorgt voor een soepelere rit. En mocht je meer willen weten over het onderhoud van de naven, dan kun je ons artikel over naven smeren raadplegen.

Hulp nodig?

Heb je na het lezen van dit artikel over het vervangen van spaken nog steeds vragen of voel je je niet helemaal zeker bij het uitvoeren van deze klus? Geen zorgen! Wij van Garant Tweewielers staan voor je klaar in Den Haag. 

Een kapot spaakje of een onbalans in je wiel; wij draaien er onze hand niet voor om. Kom gerust langs, dan zorgen wij dat je weer veilig en zorgeloos de weg op kunt. Want een goed wiel is het halve werk. Tot snel bij Garant Tweewielers en fiets met plezier!

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te blijven bezoeken, gaat u akkoord met ons privacy policy.
Logo

Abonneren op de nieuwsbrief

Schrijf je in op de mailinglijst om updates te ontvangen over nieuwkomers, speciale aanbiedingen en onze promoties.